Tweespraak

Tweespraak is het talentontwikkelingstraject van het Kultuer Kollektyf. Een jaar lang krijgen 6 Friese makers de kans om zich verder te ontwikkelen in hun artistieke praktijk. Ze werken met behulp van een coach en wisselende experts aan een artistiek project dat vertoond wordt op De Broeikas. De productiekernen in het Kultuer Kollektyf selecteren jaarlijks de makers voor Tweespraak.

Tim Helderman - Tweespraak 2024

Tim Helderman

Tim is acteur en is in 2019 afgestudeerd aan de acteursopleiding van de Toneelacademie in Maastricht. Hoewel Tim af en toe even proeft van het spelen in tv- en filmproducties en hij ook actief is als voice-over, ligt zijn hart bij het toneel. Als acteur tast hij graag op subtiele wijze de lijn tussen het theatrale en de werkelijkheid af. Dat doet hij het liefst met taal, en stiekem ook met een goeie plaksnor. Voor Tweespraak neemt Tim de pen ter hand om zijn eigen materiaal te creëren.

Ids Tjaarda, Blondeau - Tweespraak 2024

Blondeau

Blondeau is een performer en muzikant en daagt je uit een kijkje in de spiegel te nemen. De afgelopen drie jaar maakte die muziek met als thema van hartzeer, naar heling, naar het vieren van jezelf en het vieren van elkaar. In het werk van Blondeau speelt reflectie een belangrijke rol, zowel letterlijk als figuurlijk. Tijdens Tweespraak verdiept Blondeau zich in de wereld van performance art. Zo breidt Blondeau hun uitingsvormen als artiest uit door te kijken naar de integratie van visuele en performatieve elementen waardoor die meer diepgang en authenticiteit kan toevoegen aan hun kunst.

Maaike Meindertsma - Tweespraak 2024

Maaike Meindertsma

Maaike is beeldend kunstenaar met een fascinatie voor beweging en de relatie tussen lichaam, brein en omgeving. De kern van haar werk ligt in artistiek onderzoek, dat ze visualiseert in (media)installaties, films en boeken. Met sport en bewegen als uitgangspunt maakte ze voor haar afstuderen een werk wat een startpunt werd voor een doorlopend onderzoek naar de momenten waarop het lichaam op de voorgrond, of juist op de achtergrond treedt. Tijdens Tweespraak focust ze zich op het afwezige lichaam waarin beeldende kunst en theater centraal komen te staan. 

Mees van Rijswijk - Tweespraak

Mees van Rijswijk

Mees van Rijswijk is een dichter, spoken word artiest en zacht-activist uit Leeuwarden. Hij gelooft in de kunst van de eenvoud, dus in zijn werk zal je geen woorden terugvinden van meer dan vijf lettergrepen. In hun teksten beschrijft hen de wereld precies zoals die eruit ziet door net-niet-ronde brillenglazen: een plek waarin details op de voorgrond treden en de grote lijnen alleen een kleurplaat zijn. Tijdens het Tweespraak traject zal hen zijn teksten combineren met beeldend werk, waarin hij de focus legt op gezellige eenzaamheid - oftewel: je continu eenzaam voelen, terwijl je onder de mensen bent.

Thom Boonstra, Alexander Moto - Tweespraak

Thom Boonstra

Alexander Moto (Thom Boonstra) is rapper, muzikant, schrijver, fotograaf en creatieveling in de breedste zin van het woord. Transparantie en authenticiteit staan in zijn werk voorop. Hij is een spons die zijn voelsprieten altijd aan heeft staan. Van nature breed geïnteresseerd, verveelt hij zich nooit, omdat er altijd wel iets uit te vinden of te ontdekken is. De keerzijde hiervan is het constante voorbijrennen van zichzelf. Thom ziet Tweespraak dan ook als een reis waarin hij beter leert te kanaliseren wat hij wil doen en wie hij is als artiest en creatieveling. 

Jon Metz - Tweespraak 2024

Jon Metz

Jon maakt levensgrote mensfiguren - in, van en met - de natuur. Zijn sculpturen ontstaan uit een fysieke worsteling met het materiaal: geraamtes van hout, riet of ijzer; vormgegeven met klei of gips. Hiernaast is hij docent kunstvakken en gitarist in de band Jcoba. Tijdens Tweespraak gaat Jon experimenterend te werk om nieuwe lagen in zichzelf en zijn werk aan te boren. Zo onderzoekt hij hoe hij zijn muzikaliteit kan inzetten om de beelden van auditieve dimensies te voorzien en wil Jon het publiek deelgenoot maken van de vergankelijkheid van de sculptuur, het leven, de natuur.