Hannes Schievink

Van origine is Hannes tekenaar. Alles is een kunstwerk, vindt hij, en overal zit een bedoeling achter. Hannes zoekt naar nut en zingeving. Tijdens zijn zoektocht raakte hij verwikkeld in wat religie voor hem betekent, in verhouding tot zingeving. Hij is dit jaar gestart met Religiewetenschappen op de UvA. Zijn opleiding dient voor hem als extra input in zijn artistieke praktijk. Hannes zijn droomproject is het bouwen van een eigen spookhuis, midden in een weiland.

Meer over Hannes

“Ik zie mezelf als een Friese maker. Mijn proces begint altijd bij tekenen, na het teken
komt Fries, mijn tweede moedertaal.”

Tekenen is een manier om mijn onderbewuste te laten spreken of om abstracte gedachten te concretiseren. Zo ontstaan symbolische taferelen die ik aan de hand van mijn eigen legenda uit kan leggen, of soms juist helemaal nergens kan plaatsen. Uit die tekeningen, en de pogingen om ze beter te leren begrijpen, komen installaties en videowerken voort.

Eigenlijk maak ik maar werk over twee soorten dingen; dingen die ik begrijp, en dingen die ik nog niet begrijp. In deze praktijk laat ik me bezielen door bepaalde archetypen. Deze bieden me een perspectief en grip op een duizelingwekkende oneindigheid en maken het mogelijk om vanuit een narratief te werken. Deze symbolen en archetypen vormen incomplete structuren die wat willen vertellen over de werkelijkheid en over mijn positie daarin (als maker), door die structuren uit te werken en speels te onderzoeken vind ik antwoorden op vraagstukken waarvan ik niet eens wist dat ik ze had.

Reeds hebben de gedaanten van ‘Moeder Maria’, ‘Mario’ en ‘De Cowboy’ plaatsgemaakt voor ‘De Tovenaar’, en ben ik mijn tekenarij gaan zien als visuele tsjoenderij(tovenarij). ‘De Tovenaar’ lijkt vooral grip te hebben op het verleden en de toekomst, wat het heden onbeschermd achterlaat. Karakters als Johannes de Doper en een hofnar sluipen mijn hoofd in en proberen aan te vullen, daar waar De Tovenaar tekort schiet. Er vliegen heilige gralen en duiven in de rondte terwijl ‘Rouge’ van de Sonic-Franchise in de achtergrond aan het rommelen is. Een spektakel houdt zich schuil achter de werkelijkheid en ik wil het graag openbreken. Opdat we er samen in kunnen rusten.